om oss
minnen
äldre
galleriet
avdelningar vad är det? / Mohikanerna / Bikupan / Djunglarna / Valhall / No Begging / Skogstrollsmaffian / UV-rover

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Material
Medlemsavgift
Medlemsansökan

Packningslista (från vårlägret 2003)
Patrullscoutavdelningen Valhall

Ö
Övernattning

Avslutning
I början av juni varje år har vi traditionell kåravslutning. Den börjar med att vi samlas i scoutgården för någon rolig aktivitet och efter det tågar vi ned till Vilundakyrkan med pompa och ståt.
I kyrkan sker den årliga märkesutdleningen och vi tar farväl av varandra – till dess att vi ses igen. Seniorscouterna har äran att bäran landets och scoutförbundets fanor under både paraden och ceremonin. Eftersom vi har avslutningen på Sveriges Nationaldag sjunger vi också nationalsången.

Bollstadolken
En tävling som arrangeras av Bollstanäs Scoutkår i april varje år. Segraren i varje klass får vandringspriset, en dolk(kniv) därav namnet. På den här tävlingen brukar Märsta och Upplands Väsby scoutkårer vara med. För mer information gå till Bollstanäs hemsida

Chiffer
Ett sätt att maskera vad som skrivs genom att byta ut tecken mot andra enligt ett visst system. Chiffer används inom scouting mest för skojs skull för till exempel tävlings- och uppgiftsinstruktioner.

Kåren har en enkel chiffersida för att hjälpa till vid konstruktion av chifferuppgifter på http://uv.ssf.scout.se/chiffer/. Det finns även fonter för chifferkonstruktion på http://hem.passagen.se/mpl/ttcf/ttcf.htm.

Förrådet
Med förrådet menas det förråd (samt den grupp av människor som sköter det) där det mesta av allt materiell förvaras. Förrådet har en önskelista på saker du kan skänka. De blir dock inte så glada om du bara kommer ned och lämnar nånting i förrådet eller utanför dörren så prata med dem först. Människorna som sköter förrådet kan nås på forrad@uv.ssf.scout.se.

Hajk
... kallas en kortare utflykt till skogen, oftast bara en övernattning men längre hajker finns (fast då sover man inte på samma ställe varje natt).

Jamboree
... kallas en väldigt stor ansamling scouter som lever ihop i oftast drygt en vecka. Det man speciellt tänker på är de världsscoutjamboreer som finns då scouter från hela världen samlas på en och samma lägerplats.

Kläder
... är väldigt viktigt att ha. Det är särskilt viktigt att ha bra kläder. Med det menas inte det senaste Gore-tex-membrane-always-keep-you-dry-even-if-you-jump-into-the-sea utan vanliga kläder som håller. Är det lite kyligare ute sker klädseln efter "lager-på-lager-principen" som innebär att istället för att ha ett jättevarmt klädesplagg på dig ska du ha många lite mindre varma. Ett tunt underställ mot kroppen, sedan lite tjockare och en regntät jacka längst ut. Fördelen med detta är att man lätt kan variera värmen genom att ta av sig eller ta på sig plagg (för det är inte lika varmt/kallt hela tiden).

Kårhajk
... heter den numera traditionsenliga hajken som hålls vid skeppartorp där hela kåren är med. Den varar över två dagar.

Lappjakten
Det finns en årlig tävling vid namn Lappjakten där Upplands Väsby, Bollstanäs, Märsta och ibland även andra kårer tävlar mot varandra. Varje år har ett tema och vinnaren i de olika klasserna (minor, junior, patrull, senior, rover) får en ren i tenn att fästa på patrull-/lagflaggan.

Läger
... kallas en längre vistelse på en och samma plats med ett antal övernattningar. Kårens vårläger brukar vara ca 4–5 dagar och sommarlägret lite längre. Det finns även mycket stora läger som till exempel Scout 2001 där tiotals tusen scouter deltog.

Material
Materialet sköter förrådet om. För att nå de som har hand om etablissemanget så kan du maila till forrad@uv.ssf.scout.se.

Medlemsavgift
Avgiften är för närvarande 370 kr per termin. För tillfället är beloppet uppdelat i två delar, en räkning från scoutförbundet och en från scoutkåren. Detta är under en övergångsperiod. Pengarna går direkt till vår verksamhet, material, stugan och liknande.

Scout
Att vara Scout är någonting speciellt, det kan vi nog alla vittna om. Precis vad det innebär är nog någonting som du får hitta själv. Kom gärna och pröva på, maila till medlem@uv.ssf.scout.se.

Scoutlagen

Not: Det gamla lydelsen var "En scout visar vördnad för Gud och hans ord". År 2000 beslutade Svenska Scoutförbundet att ändra denna till "En scout söker sin egen tro och respekterar andras". I november 2003 gick denna ändring genom Svenska Scoutrådet och ligger nu (juli 2004) hos världsscoutorganisationerna WOSM och WAGGGS och väntar på beslut.

Sånger
Det finns ett antal speciella "scoutsånger" som sjungs speciellt vid lägerbål.

Utflykter
Vi kan också göra lite kortare utflykter i skog och mark, är de lite längre kallar vi de för hajker.

Vindskydd
Vindskydd är en anordning som skyddar mot vind och regn.

Woodcraft

Yxa
En yxa är ett verktyg som används för att dela ved i mindre bitar (i motsats till vad många tror). En mindre yxa kan även användas till att avlägsna grenar från nedsågade träd och spetsa till pålar.

Till vanligt hederligt yxvett hör:

För dig som står bredvid gäller det att vara vaksam och alltid stå snett i förhållande till den som hugger.

Yxa får du inte använda som minior.

Åldersindelning
Upplands Väsby Scoutkårs ålderindelning är lite speciell. Som 7–10-åring är du pionjärscout i antingen Apacherna eller Mohikanerna. När du är 11–14 år är du patrullscout i Jotunheim eller Midgård. Dessa kallas med ett samlingsnamn Valhall. Som 15–17-åring är du senior och slutligen blir du roverscout.

Älghornet
... är en årlig tävling där senior- och roverscouter möts och går ett två dagar långt spår.

Övernattning
... kallas en enklare övernattning, en natt lång, oftast kanske inomhus för mindre scouter.