om oss
kåren
styrelsen
adresser
a–ö
städschema
händelser
kalendarium
vårläger
sommarläger
loppmarknaden
stugor
skeppartorp
scoutgården
bli scout!
därför vill du!
så här gör du!
utskick
blanketter
recept
terminsprogram
annat
minnen
2004
2003
2002
äldre
galleriet
avdelningar vad är det? / Mohikanerna / Bikupan / Djunglarna / Valhall / No Begging / Skogstrollsmaffian / UV-rover
 
 

Midsommar på Vässarö -- ett annorlunda äventyr

De senaste fem åren har jag (Michael) tillbringat mina midsommrar på Vässarö som ägs av Stockholm Scoutdistrikt. Under dessa år har nästan samma saker hänt med ett par undantag.

Det som alltid händer är att massor av personer åker ut för att fira midsommar utan fyllor och slagsmål, det händer saker såväl innan som efter själva majstångsdansen, det finns program under hela midsommarafton och midsommardagen, det är en mycket god blandning på åldrar samt att det alltid finns något intressant för alla (vilket ju inte helt fel).

Det som har ändrat sig lite är att fler Väsbyscouter söker sig ut dit till midsommar samt att jag nu tänker berätta (vilket jag inte gjort tidigare), för alla som inte vet, vad som händer. Detta för att kunna se ännu flera Väsbyscouter där nästa år.

karta över vässarö

Först vill jag hälsa alla välkomna till Vässarö och berätta lite om ön i sig. Vissa vet jag känner till namnet efter att era barn eller kanske ni själva har varit på läger på denna ö. Vässarö ligger i Östhammars kommun 14 mil NNO om Stockholm och är en kär ägodel i vår svenska skärgård, en kär ägodel till Stocholms scoutdistrikt och en av World Scout Association's mötesplatser (d.v.s. en stor mötesplats för scouter från alla länder). Ön är ca 1,5 km bred och 2,5 km lång. Förutom huvudön finns även ett antal kobbar, småöar och skär som till antalet är drygt 100. För att komma dit åker man med båt från Ellan på Singö till Djuphamn på Vässarö.

Midsommarafton

välkommenskylt

En av de första saker som sker på midsommaraftons morgon är att dagens ljud och dagens blomma hängs upp på anslagstavlan vid storgården, av nu gammal sed är "Intåg i sommarhagen" den melodi som alltid är dagens ljud på midsommarafton. Samtidigt börjar Vässarös alla tre transportbåtar att gå i skytteltrafik för att hämta de som valade att inte åka ut dagen innan (vilket är att rekomendera). Men akta er! För klockan 14:00 slutar båtarna att gå eftersom funktionärerna vill vara med och fira midsommar.

konfirmanderna tillverkar majstång

Om man tittar runt lite, då speciellt bakom logen, kan man se hur konfirmanderna (varje år konfirmerar sig 20--30-talet personer på Vässarö) tillverkar majstången som förhoppningsvis är klar när den skall resas kl. 14:00 prick (har alltid fungerat hittils).

dans vid logen

När så stången är rest är det dags för dans men eftersom de vanligtvis är så pass många som är med och dansar (i år lite drygt 250--300) och planen är så pass liten måste dansen ske i flera ringar (något som faktiskt gör det hela extra roligt). När man efter en stund avverkat de vanliga favoriterna (tolkade på distinkt scoutvis) är det dags för en liten specialitet, nämligen poloneas. Vilket är en stor lång dans med många steg som sätter organisationsförmågan på sin spets.

poloneas

Eftersom jag deltog i dansen var det lite svårt att ta några foton men det allra första steget i poloneasen finns med (eftersom man står och väntar ett tag). När poloneasen börjar brukar en drastisk ökning av antalet deltagare ske, gällande rekordet ligger någonstans på 400 deltagare och då får man räkna med en tidsåtgång på dryga 1:15 (väl spenderade dock). I år deltog (troligen p.g.a. det lite tråkiga vädret) lite drygt 250 personer och med en tidsåtgång på 45 min. Efter den obligatoriska kaffepausen med kaka (det finns saft och bullar också) är det dags för nästa aktivitet.

spindelgång

"Bilden visar spindelgång, en av grenarna i femkampen, här med halvbra resultat."

Nu är det dags för konfirmanderna att hålla i sin årliga 5-kamp. I denna ställer konfirmanderna upp med ett eget lag (märkligt nog hittils obesegrade), i konkurens med ett antal av Vässarös funktionärer upp med ett eller flera lag samt flera lag från olika närvarande seniorgrupper.

Vinnare utses i tre olika kategorier (årets vinnare angivna inom parentes):

backhoppning

I denna rättslösa kamp finns grenarna backhoppning, potatisbärning (med sked), spindelgång, irländsk julafton och apelsinbärning (förklaras enklast genom att se själv). Tävlingen sker i tre olika kategorier (årets vinnare angivna): Vinnare (konfirmander), bästa kämpare (seniorlag?... har glömt)

att bära potatis med gaffel

"Notera hur potatisen sitter fast på skeden"
"Bästa" fuskare. (Vässarös funktionärer i maskinstallet "Traktor").

start för dragkampen

Hungriga efter segern vill konfirmanderna alltid mäta sin styrka mot Vässarös funktionärer i den stora dragkampen. Som årets segrare i "bästa" fuskare-grenen ställde funktionärsdelen "traktor" upp med sitt lag i ena änden och samtliga konfirmander i andra änden. Då de snabbt förstod att oddsen mot dem löd 3:1 beslutade de att snarast skicka en löpare till maskinstallet för att jämna ut oddsen lite medelst en traktor.

Således såg den slutliga ställningen ut som sådan:
funktionärer med traktor
I ena änden traktorfunktionärerna med en traktor som ankare.
konfirmander med åskådare
I andra änden samtliga konfirmander med stark förstärkning från tidigare åskådare.

Resultat...
Konfirmanderna drog traktorn baklänges.

matsalen

Därefter kan man ägna sig åt valfria aktiviteter (som att spela kubb eller stå i kö till markan). Kl. 19:00 är det bryggdans som avslutas i tid för att man skall kunna hinna tillbaks till allsången. Om man har tagit en gul biljett då man betalade för tältplatsen under helgen är det vid 21:00 åter dags för aktiviteter, nämligen allsången i matsalen. Har man däremot en röd biljett får man vänta till midsommardagen samma tid. Allsången är en av de trevligaste tillställningarna man kan tänka sig. Något trångt och varmt men otroligt roligt. Det är inte alls speciellt svårt att hitta någon ny bekantskap eller har roligt i gamla vänners lag.

disko

"P.g.a. mörkret är det svårt att få en bra bild. Detta är det bästa som jag lyckats få fram."

När kvällen sedan lider är det logdans (shottis, polka och lite annat) som är lika uppskattat av de yngre som av de äldre. Samt disco i kapellet (främst uppskattat av de yngre). Vid 23:45 tystnar dock musiken för att bereda tystnad för midnattsmässa. För de som inte är alltför intresserade av sådana ting brukar bastun vara väl uppvärmd och vattnet i havet väl avkylt för att bereda en trevlig badafton (tänk på att bastun måste bokas).

Midsommardagen

Under midsommardagen kan man välja ett antal olika aktiviteter där ibland:
segling vid Fladan

Gå trapperspåret (ett spår med guide som berättar om hur nordamerikanska pälsjägare jagade och levde), vilket innefattar att se fällor och testa olika konstruktioner för att tasig fram (såsom linbana, repstege, apbro mm.). Gå historisk rundvandring på Vässarö med guide som berättar om Vässarös historia. Gå militär rundvandring på Vässarö, guide som berättar om när Vässarö till hälften var militärt.

maskrosorna solbadar

Eller så kan man vandra själv eller bara ligga och sola på en klippa.

För att fira midsommar på Vässarö bör man ha:

Man bör även ha matsaker med sig och om man så vill egen mat (man kan köpa mat där men ingen sill eller färskpotatis).

För mer information, se Vässarös hemsida (www.stockholm.ssf.scout.se/vo/)

Vägbeskrivning

För de som har båt kan man meddela Vässarö och använda en gäst"hamn" för att segla ut.

Jag skall inte ljuga, Vässarö midsommar är mest lämpad för seniorscouter och familjer, antalet deltagare mellan 20 och 30 år är ganska få. Observera! På Vässarö får inga starkare drycker än lättöl förtäras (ej heller tvivelaktiga preparat), den som inte följer denna regel kan (då Vässarö är privat mark) helt legalt avhysas från ön.

Det går att åka bil till Ellan men det är inte tillrådigt då det är begränsat med parkeringsplatser och trafiken stör de som bor längs vägen, visa hänsyn! Gäller även de som går!

Välkoma till Vässarö!

Tillbaka till galleriet